بلای تهاتر گریبان‌گیر تجارت خارجی و صادرات ایران

یک عضو اتاق بازرگانی ایران می‌گوید بیشترین حجم تجارت خارجی ایران در حال حاضر به شکل تهاتر انجام می‌شود

کانتینرهای بار آماده انتقال برای صادرات- تصویر از برنا

 

عضو اتاق بازرگانی ایران ادعا کرد، تنها قیمت حدود ۳۵ درصد صادرات غیرنفتی و محصولات پایین‌دستی، در طول سال گذشته به‌صورت ارزی پرداخت شده است.

امیررضا اعتمادی، روز شنبه ۲۹ مهرماه ۱۴۰۲، در گفت‌وگو با سایت اقتصادی اکو ایران تصریح کرد بیشترین حجم تجارت خارجی ایران در حال حاضر به شکل تهاتر انجام می‌شود.

به گفته این عضو اتاق بازرگانی، با وجود توسعه و بهبود روابط با سایر کشورها، دولت همچنان نمی‌توانند با طرف‌های ایرانی خود روابط اقتصادی و تجاری مناسبی داشته باشد.

اعتمادی در‌خصوص شرایط صادراتی تاکید کرده است: «اگر فرمول صادرات ایران را طی ۱۲ سال اخیر بخواهم توصیف کنم در بحث صادرات غیرنفتی و محصولات پایین‌دستی در واقع توانستیم تنها حدود ۳۵ درصد صادرات از نوع پرداخت ارزی داشته باشیم و بیشترین حجم تجارت خارجی ما به‌نوعی تهاتر بوده است.»

به گفته این فعال اقتصادی، محبوب‌ترین کالا که سرعت نقدینگی بالایی در بازار ایران برای صادرکنندگان دارد موبایل آیفون، تجهیزات پزشکی، مواد اولیه کارخانه‌ها، قطعات مصرفی کارخانه‌ها و پتروشیمی‌ها، تجهیزات مصرفی هواپیمایی  است.

عضو اتاق بازرگانی ایران عضو نبودن ایران در اف‌ای‌تی‌اف (FATF) را عاملی دانسته که مدت‌هاست کار تجارت ایران را سخت کرده است.

در هفته‌های اخیر با انتشار اخبار احتمال‌ پذیرش باقی لوایح معطل‌مانده اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، بسیاری از فعالان اقتصادی با استقبال از این طرح، به خسارت‌های حاصل از عضو نبودن ایران در اف‌ای‌تی‌اف پرداخته و یادآور شده‌ بودند، باتوجه‌به محدودیت‌های جابه‌جایی ارز در سیستم بانکی بین‌المللی برای تجار ایرانی، نمی‌توان به توسعه روابط بین‌الملل به چشم کلید راهگشای تجارت نگاه کرد.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند عضویت در اف‌ای‌تی‌اف، «مهم‌ترین گام برای احیای مجدد اقتصاد کشور و تجارت بین‌الملل ایران است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

امیررضا اعتمادی نیز همانند دیگر فعالان اقتصادی دراین‌خصوص تاکید دارد: «اینکه با کشوری پر از فرصت اقتصادی مانند عربستان سعودی رابطه دوستی مستحکم داشته باشیم، اما به دلیل نپذیرفتن قوانین مالی بین‌الملل فرصت تجارت با این کشور را از دست بدهیم، فاجعه است.»

قائم‌مقام تجارت وزارت جهاد کشاورزی نیز، روز شنبه، در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم -نزدیک به نهادهای امنیتی در ایران- اعلام کرده بود دولت قصد دارد از منابع ارزی در قطر و عمان برای واردات غذا، دارو، کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی استفاده کند.

به گفته پیمان پاک، در روزهای اخیر در جلسه شورای خرید و ۲۵ شرکت تامین‌کننده موافقت‌نامه‌ای امضا شده‌ است که بر اساس آن، قیمت خرید کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی تا ۲۰ درصد کمتر محاسبه شود.

قائم‌مقام تجارت وزارت جهاد کشاورزی مدعی شده است ۹۰ درصد منابع مرتبط با واردات کالاهای اساسی باتوجه‌به سیاست متنوع‌سازی مبادی ورود این اقلام با ارزهای غیر درهمی تضمین شده است.

پیمان پاک ارزهای غیر درهمی را لیر ترکیه، یوان چین و منابع بانک «تی بی ای» عراق و منابع ارزی در قطر و عمان اعلام کرده است.

این اظهارات نشان می‌دهند به نظر می‌رسد بر‌خلاف وعده مدیران بانک مرکزی برای انتقال مطالبات ارزی آزاد شده به بانک‌های داخلی، دولت تنها امکان خرید کالا با این منابع ارزی را داشته است که در حکم همان تهاتر محسوب می‌شود.

همچنین وزیر صمت نیز در روزهای گذشته اعلام کرد در سفر اخیر به کشور روسیه، توافق برای تجارت با تهاتر کالا صورت‌ گرفته است که نشان می‌دهد استراتژی دولت کماکان تکیه بر الگوی تهاتر است.

اقتصاددانان بر این باورند در شیوه تهاتر انتخاب کالای قابل‌خرید دارای محدودیت‌هایی است که گاه سبب می‌شود ارزش منابع ارزی کشور به سبب گرانی کالا در شرایط ناگزیری ریزش کند.

شرایطی که به نظر برخلاف ادعای دولت به‌ مفهوم گسترش و رونق تجارت خارجی نیست و نمی‌توان آن را موجب شکوفایی اقتصادی دانست.

بیشتر از اقتصاد